Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Μια Δύσκολη Ελληνο-Καταλανική Σύγκριση

Ένα εξαιρετικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη το "Ποτέ, ποτέ μαζί" (Νύχτα Μαγικιά) σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη κυκλοφόρησε το 1980 με ερμηνεύτρια την Μαρία Δημητριάδη και τον Δίσκο "Δελτίο Καιρού". Το 1993 η Καταλανικής Καταγωγής τραγουδίστρια Maria Del Mar Bonet ερμηνεύει τραγούδια του Μίκη στον Δίσκο "Ellas".  Ο Δίσκος είναι στην Καταλανική διάλεκτο και η εξαιρετική φωνή της Maria Del Mar Bonet δίνει στα τραγούδια ένα αισθαντικό χρώμα μοναδικό. Η απόδοση των τραγουδιών παραμένει ένα αίνιγμα. Όχι ότι δεν είναι καλή αλλά απέχει από την αρχική μορφή της γραφής του Γιάννη Θεοδωράκη.
Ένα πολυαγαπημένο τραγούδι. Απίστευτα ερωτικό. Η Μαρία Δημητριάδη έκανε μια μοναδική ερμηνεία. Σας προσκαλώ να κλείσετε τα μάτια σας και να ακούσετε τις δύο ερμηνείες. Δεν σας αποκαλύπτω την δική μου επιλογή. Η απόφαση είναι δικιά σας....

"Nit màgica"
Maria Del Mar Bonet
ΔΥΟ
ΜΑΡΙΕΣ
ΣΕ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ
"Ποτέ, ποτέ μαζί ( Νύχτα μαγικιά )"
Μαρία Δημητριάδη

ΛΙΓΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τους στίχους του τραγουδιού. Η Καταλανική απόδοση είναι πραγματικά εξαιρετική. Με παλμό, με βάθος, με εσωτερική συνοχή και με απαράμιλλη στιχουρχική στιβαρότητα. Ειλικρινά με εντυπωσίασε !! Όμως είναι ένα άλλο ποιήμα. Η βασική ιδέα είναι η ίδια αλλά δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην αρχική, πρωτότυπη στιχουρχική προσπάθεια του Γιάννη Θεοδωράκη. Δεν ξέρω ποιός Καταλανός έκανε την απόδοση. Το ψάχνω, γιατί πραγματικά με συγκίνησε !!

"Nit màgica"


Còsmica quietud
recorda't d'aquella veu,
ell com una ombra dins la nit
quan em digué:
mai més, mai més amb tu.

Jo vaig ser la terra
clivellada de set,
ell, allà dalt, al cel, l'univers
cantant per a mi:
mai més plourà per tu.

Pàl·lida sibil·la,
consternada per aquell conjur,
en va cercava la música del cor.
L'eco repetí:
mai més, mai més amb tu.
Η απόδοση


Κοσμική ηρεμία
θυμήσου εκείνη τη φωνή,
εκείνος σα μια σκιά μέσα στη νύχτα
όταν μου είπε:
ποτέ ξανά, ποτέ ξανά μαζί σου.

Εγώ ήμουν η γη
διαβρωμένη (χαραγμένη) από δίψα,
εκείνος, εκεί ψηλά, στον ουρανό, το σύμπαν
τραγουδούσε για μένα:
ποτέ ξανά δε θα βρέξει για σένα.

Χλωμή σίβυλλα
φοβισμένη απ' αυτή τη συνωμοσία,
μάταια έψαχνε τη μουσική της καρδιάς
Η ηχώ επανέλαβε:
ποτέ ξανά, ποτέ ξανά μαζί σου
"Νύχτα Μαγικιά"


Νύχτα μαγικιά
μια σκιά περνά
σκέψου τώρα τη φωνή
που σου ’λεγε:
ποτέ, ποτέ μαζί

Βάδιζα σκυφτός,
ήσουν ουρανός
με των άστρων τη μουσική
μου τραγουδάς:
ποτέ, ποτέ μαζί

Μάγισσα χλωμή,
το στερνό σου φιλί
ξεχασμένη μουσική
μια μαχαιριά,
ποτέ, ποτέ μαζί.

MARIA DEL MAR BONET

Σύντομο Βιογραφικό

Γεννημένη στη Μαγιόρκα, όπου από την παιδική της ηλικία έμαθε τα τραγούδια των Βαλεαρίδων Νήσων. Έφτασε το 1967 στη Βαρκελώνη, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κοινό και ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο με τέσσερα λαϊκά τραγούδια της Μινόρκα. Στις αρχές της δεκαετίας του 70 άρχισε τις εμφανίσεις της στο εξωτερικό.
Πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα,ασχολήθηκε παράλληλα με την ποίηση και τη ζωγραφική και υπήρξε στενή φίλη του μεγάλου ζωγράφου Juan Miro. Συνεργάστηκε αρκετές φορές με μουσικούς της Νότιας Ευρώπης, ενός χώρου που παρουσίαζε για την ίδια, κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, γεγονός που αποτυπώνεται στο δίσκο της με τίτλο Salmaia (1995), στον οποίο περιλαμβάνει τραγούδια από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου.
To 1993 θα ηχογραφήσει το ξεχωριστό CD "ELLAS" με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στα Καταλανικά, ενώ έχει συμπεριλάβει σε πολλές μουσικές συλλογές και συναυλίες της, ελληνικά τραγούδια. Έχει εμφανιστεί σε ζωντανές συναυλίες στην Ισπανία με την Μαρία Φαραντούρη και τη Νένα Βενετσάνου.
Το 1998 το Instituto Cervantes της έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει περιοδεία στο Μαρόκο, ενώ συστηματικά η Generalitat de Catalunya υποστηρίζει τις συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Woomad το2001 και στο Φεστβάλ Νάξου το 2003 καλεσμένη από το Instituto Cervantes.

Για Μένα

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο. Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Η Λίστα Ιστολογίων μου

Back to TOP  

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008