Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Salif Keita - Ο Εθνίκ τραγουδιστής από το Μali

Η Μαύρη Ήπειρος. Τόσο μακρινή για μας, με μια μουσική που δεν γνωρίζουμε. Κι όμως κάποια ακούσματα μοιάζουν τόσο οικεία. Αρκεί να μπολιαστούν με επιρροές "Δυτικές"(;) και τότε αποτελούν μουσικά διαμάντια.
Τον Salif Keita δεν τον ήξερα. Αφορμή να τον μάθω έγινε η πολυαγαπημένη μου τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο ("Cabo Verde") : η Cesaria Evora. Άκουσα το τραγούδι "Yamore" από τον δίσκο "Moffou" του τραγουδιστή από το Mali : τον Salif Keita, που συμμετείχε. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα και σας τον παρουσιάζω....

Salif Keita - Λίγα Λόγια

Γεννήθηκε στην πόλη της Djoliba στο Μάλι το 1949. Χαρακτηρίσθηκε ως χρυσή φωνή της Αφρικής, αλλά έγινε γνωστός και για δύο άλλους λόγους : α) επειδή πάσχει από Αλμπινισμό και β) είναι άμεσος απόγονος του ιδρυτή της αυτοκρατορίας του Μαλί , Sundiata Keita . Αυτή η βασιλική κληρονομιά σήμαινε ότι στο πλαίσια των εθίμων του Μαλί, ποτέ δεν θα έπρεπε να γίνει τραγουδιστής.
Εκδιώχθηκε από την Οικογένειά του, τόσο επειδή είναι Αλμπινιστής όσο και για την επιθυμία του να τραγουδά. Μετακόμισε στο Παρίσι το 1984 και έγινε γνωστός για τα Εθνίκ τραγούδια του και την ιδιαίτερη φωνή του.
Η παρουσίαση των τραγουδιών του σε ακροατήριο έχουν μια επίπλαστη Χολλυγουντιανή γυαλάδα και η ανισομέρεια στην ποιότητα των συνθέσεων δεν τον άφησαν να δημιουργήσει την τεράστια καριέρα. Καλύτερος δίσκος του θεωρείται το "Moffou" (2002).
kk

"Moffou" (2002)
Από τον δίσκο διάλεξα για σας τρία τραγούδια. Το "Yamore" που τραγουδάει μαζί με την Cesária Évora και τα ακουστικά: "Iniagige" και "Moussoldu". Ελπίζω να σας αρέσουν...

1. Yamore (with Cesária Évora)
2. Iniagige
3. Madan
4. Katolon
5. Souvent
6. Moussoldu
7. Baba
8. Ana Na Ming
9. Koukou
10. Here

Για Μένα

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο. Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Η Λίστα Ιστολογίων μου

Back to TOP  

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008